EMDR therapie

Je maakt van alles mee in je leven. In je hersenen vindt de verwerking van gebeurtenissen plaats. Het verwerken van alle gebeurtenissen doe je in je slaap. Tijdens je slaap ga je door verschillende fasen. Eén van die fasen is de REM slaap. In deze fase verwerk je middels bewegingen van je ogen (wat je niet merkt omdat je slaapt) de gebeurtenissen van de dag. Het is ook de fase van het emotionele herstel. Een deel van dit natuurlijke verwerkingsmechanisme wordt dus gebruikt in de EMDR therapie.

Soms maak je zoveel gebeurtenissen mee of is er een ingrijpende gebeurtenis, waardoor je vastloopt in de verwerking. De kans is groot dat je daardoor gedeeltelijk of zelfs helemaal niet meer kunt functioneren in het dagelijks leven. Je raakt uit balans. Vaak lukt het niet om dan op eigen kracht je weg te vinden en te zorgen voor een goede verwerking. Daarom is er EMDR. EMDR is bewezen effectief en kan je helpen om die ingrijpende gebeurtenissen te verwerken.

EMDR bij Burn-out

Ooit werd Burn-out een modeziekte genoemd. Tegenwoordig is burn-out een aandoening of syndroom die zelfs is opgenomen in de internationale classificatie van ziektes van de Wereldgezondheidsorganisatie. Er zijn veel Nederlanders die last hebben van burn-outklachten blijkt uit cijfers van het TNO. Vaak is het zo dat je hier vroeg of laat in vastloopt. Men spreekt van een syndroom dat veroorzaakt wordt door emotionele vermoeidheid of uitputting, in combinatie met afstand nemen van het werk en/of weinig vertrouwen (meer) hebben in eigen functioneren.
Je voelt jezelf fysiek en mentaal compleet uitgeput, je voelt je dus letterlijk "opgebrand".

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die voor een burn-out met EMDR werden behandeld twee keer zo snel terugkeerden naar hun werk als gemiddeld. Er is gekeken naar ervaringen in het werk die angst oproepen, zoals controle verlies, negatieve zelfwaardering en het gevoel dat je faalt, fouten maakt, te traag werkt en er niets uit je handen komt. Van die angsten kun je dus afkomen.
Maar dit kun je natuurlijk ook vertalen naar niet werk-gerelateerde situaties. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan een te hoge belasting tijdens of na een studie of je rol binnen het gezin.
Ondanks dat mensen er veelal (onnodig) lang mee rond blijven lopen kan EMDR bij een burn-out goed helpen, soms is één sessie al voldoende. Betekent dat dan wie lang rondloopt met burn-outklachten zich aanstelt? Nee, natuurlijk niet. Tegen iemand die in één dag van een oorlogstrauma wordt afgeholpen waar hij een leven lang mee rond gelopen heeft, zeg je ook niet dat hij een aansteller is. Dat geldt ook voor een burn-out. Dus ook als je daar al langere tijd mee rond loopt kan EMDR je in veel gevallen helpen vervelende ervaringen of gebeurtenissen een plekje te geven en daar te laten staan waar ze staan. Om zo weer meer in balans te komen en uiteindelijk de burn-out achter je te laten.
Een groot bijkomend groot voordeel van EMDR bij burn-out is dat het positief verankeren tijdens de behandeling bijdraagt aan het voorkomen van nieuwe burn-outklachten.

Op slot

EMDR kan ingezet worden voor een heel breed scala aan problemen. Veel onzekerheden, spanningen of angsten waar je mee te maken kunt krijgen, komen voort vanuit een negatieve ervaring in het verleden.
Soms is er een duidelijke aanleiding voor je klachten. Je bent bijvoorbeeld angstig tijdens het autorijden doordat je in het verleden getuige bent geweest van een ongeval of misschien heb je zelf een ongeval meegemaakt. Daardoor durf je eigenlijk niet meer achter het stuur te stappen. Een ander voorbeeld wat veel voorkomt is een traumatisch ervaring bij de tandarts waardoor je niet meer naar de tandarts durft. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de aanleiding ogenschijnlijk wat minder duidelijk is; bijvoorbeeld dat je door meerdere negatieve ervaringen in het verleden een dusdanig zelfbeeld hebt ontwikkeld dat je daar nu op bepaalde vlakken in vast loopt. Denk bijvoorbeeld aan het spreken of alleen al het begeven in (grote) groepen mensen. Hiernaast worden een aantal voorbeelden genoemd waarbij EMDR een goede uitkomst zou kunnen zijn. Dit zijn slechts een aantal want er zijn natuurlijk legio voorbeelden te noemen.

 • Burn-out
 • Negatief zelfbeeld
 • PTSS
 • Eetstoornis
 • Fobieën, zoals spinnenfobie
 • Traumatische ervaringen (bijvoorbeeld tandartsbehandeling)
 • Onbegrepen stress
 • Paniekaanvallen
 • Prestatieangst/ faalangst
 • Piekeren
 • Verlatingsangst
 • Rouwverwerking
 • Nachtmerries
 • Schaamte / angst
 • Vermijdingsgedrag
 • Slaapproblemen
 • Depressie
 • Overmatig schuldgevoel

EMDR voor hulpverleners

Hulpverleners die werkzaam zijn bij een ambulancedienst, politie of brandweer krijgen veel voor hun kiezen. Dit geldt natuurlijk voor de meeste mensen die in de zorg werken. Een aantal hebben te maken gehad met één of meerdere nare ervaringen waardoor zij (deels) vastlopen in hun rol als hulpverlener. Het kan ook een opstapeling van veel heftige gebeurtenissen zijn waarbij één uiteindelijk de welbekende druppel is. De kans is zelfs aanwezig dat er een PTSS optreedt met het risico dat de hulpverlener zodanig vastloopt dat hij of zij niet meer werkzaam wil of kan zijn in het vakgebied. EMDR kan hier een uitkomst bieden.

Ook militairen die een heftige ervaring met zich meedragen kunnen daar veel last van ondervinden. PTSS is een veelvoorkomend probleem onder deze groep, vaak ook omdat de impact zo groot is dat het brein dit nauwelijks kan verwerken. In een aantal sessies EMDR kun je al vermindering van je klachten merken en je evenwichtiger en zelfverzekerder gaan voelen.

hulpverlener

EMDR voor ondernemers

De meeste ondernemers starten hun bedrijf vol goede moed. Maar sommige komen er vroeg of laat achter dat zij niet het uiterste uit zichzelf halen. Hier kunnen verschillende redenen voor zijn. Soms kom je er achter dat je door bijvoorbeeld een blokkade niet datgene uit jezelf haalt wat je eigenlijk zou willen. Denk bijvoorbeeld aan een negatief zelfbeeld, faalangst of moeite met het begeven in (grote) groepen mensen. Of je hebt een hele duidelijke visie voor je bedrijf of onderneming, maar kunt die niet voor de volle honderd procent uitdragen door je eigen persoonlijke blokkade. Dit kan je natuurlijk behoorlijk beperken als ondernemer. EMDR kan je helpen om die blokkade op te heffen en het uiterste uit jezelf en jouw bedrijf te halen.

Vraag je je af of EMDR ook wat voor jou is, vul dan het contactformulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.

Scroll naar boven